Boktips!:14 år till salu


Jag har just läst boken 14 år till salu av Caroline Engvall. Det är en biografi om 14-åriga Tessans år som prostituerad. Tessan är en helt vanlig stalltjej, med en helt vanlig och trygg familj i en svensk småstad. I skolan går det bra och hon har det precis lika bra som de flesta andra.

Men så en kväll raseras hennes tillvaro då hon på väg hem från stallet blir våldtagen av en jämnårig kille hon känner. Hon berättar aldrig för sina föräldrar vad som har hänt och hon tar på sig all skuld för våldtäkten. Dagarna går och hon mår allt sämre.

En dag föreslår bästa kompisen Jenny att de ska sälja sig för att tjäna snabba pengar, och Tessan som ju redan känner sig förstörd tvekar inte. Tillsammans tar de kontakt med ett par män via nätet, men efter att Jenny legat med en av killarna bestämmer hon sig för att aldrig göra om det.

Tessan däremot dras in i en ond cirkel av självförnedring och prostitution i jakt på bekräftelse. Genom att gång på gång sälja sin kropp straffar hon sig själv för våldtäkten. Till slut har männen henne i sitt våld och hon vågar inte säga emot alla de förnedringar hon tvingas utstå. Hon får inte längre betalt och när hon flyttar för att komma ifrån männen hittar de henne snart igen.

Detta är en fruktansvärd och gripande historia som nästan är svår att ta för att vara sann. Den är otroligt bra skriven och ångesten som förmedlas genom orden får en att verkligen känna Tessans förtvivlan. LÄS DEN!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0