För allt som vi trott på blev till sand...

I dag är jag ledig, och det firas med att ligga på soffan och se på film. Började dock dagen med att skriva en verksamhetsberättelse inför årsmötet i Emboli som är i kväll. Jag hoppas på att det trillar in lite folk, det behövs verkligen!

Nu har jag lagat lite lax och bulgur, som också äntligen ska få avlösa min lasagne som matlåda de kommande två dagarna. Lasagne i alla ära, det är väldigt gott, men att äta det varje arbetspass i över en vecka gör att det inte känns så spännande tillslut ;)

I dag är det 10 grader varmt ute. Är det våren som är på väg kanske? Nja, vågar inte rikitigt tro på det, så vinterjackan får allt hänga med ett bra tag till innan jag är riktigt övertygad. Det är ju ändå bara februari än så länge. Den 29 februari förresten. Skottdagen.

Med de goda mot onda och med storslagna slott...

En tidig morgon i dag, men ganska lugnt på akuten. Sådär lagom mycket att göra att man hinner med att reflektera över vad man gör. I går kväll hade vi 95 patienter, vilket är helt galet mycket. Jag satte nålar och tog prover på löpande band, och lyckades riktigt bra. Stack två patienter som påstod att de var väldigt svårstuckna och att folk brukade få göra flera försök innan de lyckades. Jag hittade kanonkärl på dem båda och hade inget problem alls ;) Då blir man lite stolt faktiskt, speciellt när patienterna säger att jag borde instruera andra eftersom de tyckte att jag verkade ha känsla för det där att hitta kärl. Men tar man det bara lugnt och letar lite så har de flesta nått sånt där superkärl som man nästan skulle kunna blunda och sticka i ch ändå lyckas...

Nu är jag hemma och är dödstrött. Tur att jag jobbar kväll i morgon då. Ska bädda ner mig i soffan och se på någon film innan jag somnar. Kanske man skulle äta något också. 

Lyssnar på Astrid Lindgren-låtar. Jag vet, jag är barnslig. Men jag tycker det är så underbart att drömma sig bort till de världar den fantastiska kvinnan har målat upp i sina böcker och filmer. Tänk om man fick leva i Bullerbyn, leka med barnen där, mysa med djuren, åka hölass, leka på ängarna och i skogarna. Eller hos Emil i de småländska skogarna. Åka häst och vagn, gå barfota på grusvägarna och bada i sjöarna. Och inte minst få ha så fina kläder som de har...


Jag tror varenda kotte är lite rädd...

Jobbat i dag hela dagen, men fick sluta lite tidigare :) Gick en promenad hem i det fina vädret, dock var det väldigt blåsigt så det var lite kallt. Tydligen har krokusarna där hemma kommit upp, likaså tulpanlökarna. Åå vad jag längtar till våren nu!

Efter jobbet la jag mig på soffan och kollade på Emil i Lönneberga en stund, tills jag klev in i duschen och började göra mig klar för kvällens bravader. Inte för att det blir något större party, men ska hem till Minna på tjejkväll. Det ska bli rikitgt mysigt! (Inte minst att få träffa lite folk och kissarna) ;) Nu är det dags att gå!

Så ser jag igen vilken väg jag ska gå...



I dag är jag riktigt fotosugen, men jag vill vara ute och fota. Och jag vill ha mitt nya objektiv. Men vädret är så klart inget bra i dag, nu är det väl i och för sig uppehåll, men fy vad blött, grått och smutsigt det är överallt. Har just kommit hem från affären, och det är ett under att mina vita jacka inte är svart nu ska jag säga. Vatten och slask skvätte rätt bra från bilarna på vägen. Nu ska jag laga lite mat, och sedan får vi se vad resten av dagen har att erbjuda. Jag ska lägga mig tidigt i dag i alla fall eftersom jag ska till jobbet tidigt i morgon bitti...


Lilla du det regnar och natten är mörk...


I dag fyller en riktig liten prins 4 år! Kan inte förstå att tiden har gått så fort, jag minns så väl den dag jag fick veta att du skulle komma till oss, bara 6 veckor gammal tvingades du lämna din mamma för en ny familj, och jag hoppas att du verkligen känner att du är älskad för den du är och att du tillhör oss lika mycket som de andra barnen <3 Älskade Joel!


Och vi kanske ses, det finns en chans...

Jag har just impulsbeställt ett nytt objektiv, ett fast med 50mm/1,8. Ska bli spännande att få hem det, dock kan det ta ett tag eftersom det inte fanns i lager just för tillfället men var beställt till lagret i alla fall. Jag hoppas på att det objektivet kommer vara lite mer flexibelt än mitt 90mm, som man måste stå långt ifrån objektivet om man vill fota porträtt. Älskar det för makro-foto dock. ;)

Jag har varit duktig och tvättat nu på förmiddagen, och snart är det dags att bege sig till praktiken. Måste förresten passa på att säga grattis till Victoria och Daniel som fick en liten prinsessa i natt! Blir alltid berörd av stolta föräldrar som just fått sitt efterlängtade barn, och visst märktes det tydligt på Daniel i tv-intervjun att han var riktigt stolt över sin dotter :)



Det är svårt att tro att det igår vid den här tiden snöade flingor stora som pannkakor över staden, när det i dag är klarblå himmel med en sol som verkligen värmer en om kinderna. Jag hoppas att våren snart är påväg!

Gå ut på scenen med allt du har...

Om det är något som jag kan bli rikigt irriterad på så är det bussar som inte går när de ska. Tyvärr händer det alltför ofta att de inte dyker upp alls. Okej om de är några minuter sena, det kan jag förstå, men inte att de halt hoppar över att köra ett par turer. Och nej, det var inte strejk eller trafikproblem, bussarna med mitt nummer stod en bit bort, körde en sväng utan att släppa på någon och ställde sig en bit bort igen. Jättestörande.

I dag har jag varit på praktiken och det har gått bra. Jag går med en annan handledare eftersom min är på utbildning hela veckan. Det är lärorikt att se hur andra jobbar även om det är lite som att börja om på nytt när man ska lära känna varandra.

Jag har just gjort lite crispy chicken och sweet chilli-mangosås som jag ska äta till kvällsmat. Sen ska jag sova så jag orkar upp i morgon igen.

Lång väg ner, och du skulle aldrig ramla ner...

Ännu en dag på praktiken har passerat. Nu sitter jag hemma och trycker i mig chokladbollar. Eller bollar är väl att överdriva, jag har blandat smeten och äter direkt ur bunken. Det blir min kvällsmat det. Har sjuk träningsvärk på framsidan av låren av alla ställen. Rumpan känns också att den finns. Är lite rastlös, men ska nog lägga mej på soffan och se på nån film eller nåt program på playkanal.  I morgon börjar jag klockan 7, så det blir tidig sänggång i dag ;)

Äntligen påväg, jag förlänger mina steg...

Just hemkommen från gymmet med Camilla, som inte alls var så otränad som hon påstått ;) Fick dessutom handlat massa mat eftersom jag blev erbjuden skjuts hem. Man får passa på att handla när man slipper bära allt det tunga hem...

Nu ska jag äta lite, göra matlådor för veckan och sedan skriva lite på mitt paper. Kanske blir det klart idag. Fast näe, har fem engelska artiklar att läsa först så det tar nog ett tag. Skönt att ha kommit igång i alla fall!

(Tänker inte tala om för min handledare i mon att jag har tränat, för hon tyckte sist att det var jättekul att gå och peta där jag hade ont.. :P )


Why am I crying?

I don't miss your dirty clothes on the floor
No one leaves the lights on anymore
The towels are hanging just where they should
It's drop dead quiet in my neighborhood

I don't need your love notes to cheer me up
I can live without that kind of stuff
You don't have to wake me with a kiss every day
and I´m tired of roses anyway

I'm not that fragile
I'm not gonna break
love's so over rated

Im not gonna need not gonna need
Not gonna need you  if I fall
So why am I crying
I'm not gonna miss not gonna miss
Not gonna miss you not at all
So what am I doing here on the floor crying?

I'm not gonna beg not gonna crawl
Not gonna need you  if I fall
So why am I crying
I'm not gonna miss not gonna miss
Not gonna miss you not at all
So what am I doing here on the floor
Doing here on the floor, crying


Snart lyser vårsolen och värmer allt som fruset är...



Det var visst fler än jag som hade bestämt sig för att åka buss ut till Birsta i dag. Dessutom kördes inga långbussar eftersom chaufförerna verkade tro att det skulle bli väderkaos. Har inte sett av något sådant än, men det kanske kommer^^ Jag köpte mig en läslampa att ha vid sängen, ett tårtfat jag trånat efter länge och massa fina växter för att få in lite vårkänsla i lägenheten.



Nu ska jag för första gången i år se på melodifestivalen så jag ska krypa ner i soffan och mysa!


Jag var nere men uppe på fem...

Natten till i går jobbade jag mitt första nattpass. Det var mycket att göra fram till 2.30, så innan dess hann jag inte känna av någon trötthet. Runt tre gick jag med till PCI-labb och kollade när det gjordes en ballongsprängning på en dam med hjärtinfarkt. Riktigt häftigt var det att se när stoppet sprängdes bort och blodflödet blev bättre och bättre. När tillslut stenten, ett litet metallnät som man fäster på insidan av det tilltäppta kärletför att hålla det öppet, kom på plats återfick EKGt sitt rätta utseende direkt och patienten var helt bra igen. Hon var vaken under hela ingreppet eftersom man går in via en artär i handleden eller ljumsken.

När nattpasset väl var över kom jag hem och somnade bums. Jag var lite orolig över att inte kunna sova ordentligt efter ett nattpass, men den oron var onödig, jag vaknade inte förrän vid 16.50. Då var det dags att göra sig iordning för att gå till Camilla och Veronica för en liten filmkväll med dem som bodde i våran stuga under Skiweek. Filmen handlade såklart om oss på skiweek, sånt som filmats under dagarna och nätterna ;)


Hon ser rakt igenom mig...

Jag har just ätit lunch och tänker krypa ner i sängen och se på film. Jag ska jobba natt i dag, så tänker se till att vara så utvilad jag kan. Lite svårt dock när kroppen är inställd på att vakna vid 8 och sen somna vid 22. Jaja, lite Astrid-film kan man ju mysa med ett tag. Och kanske jag ska se klart de sista minuterna på "Dear John" som jag började kolla på i går kväll, men somnade ifrån.

Jag har börjat skriva min skoluppgift så att den kan vara klar innan praktiken slutar. Den ska bara vara tre sidor lång, så det ska nog inte vara så svårt. Skulle vara så skönt att få vara helt ledig i nästan en vecka!

What are words if you really don't mean them?

Alla hjärtans dag, vilket jävla påhitt. Visst är det väl kul för dem som har någon som älskar dem, en speciell dag då man kan visa lite extra omtänksamhet. Men för alla andra då? För alla dem som inte får ett sms med orden "jag älskar dig", som inte får ett kort med ett hjärta på, eller en nalle, eller en ros. Inte ens en bit choklad. För alla dem är denna dag nästan värre än julafton, för på julafton säger man i alla fall god jul till dem man möter...

Det spelar heller ingen roll hur mycket kärlek man själv försöker sprida, man får ändå inget tillbaks mer än kanske ett tack. Men det är liksom inte detsamma, då är det som om man bett om att de ska komma ihåg en. Kanske är det jag som ställer för höga krav, vad vet jag.


Och genomskinligt grå blir jag utan dina andetag...

Är helt galet trött efter två kvällar och en tidig morgon på akuten. Men tröttheten beror inte bara på jobb, utan också på att det var fest och bråk i huset i natt. Vaknade vid tre -halv fyra av att det är några som skriker på varandra utanför min dörr precis, och nån timma senare vaknar ja av att två idioter står och sparkar på grannens dörr i minst en halvtimma och skriker att de måste ha sina skor. Så snart de tystnat var det dags för min väckarklocka att ringa och då var det bara att kliva upp. Passade också på att ringa störningsjouren för första gången. Okej att det är fest på helgkvällarna, men bråk och skadegörelse är inte riktigt okej tycker jag...

Nu tänker jag gå och lägga mig trots att klockan bara är 19.40. Jag ska upp vid fem ytterligare en dag, så jag behöver sova! Förresten så har jag kommit på att det är mycket roligare att skicka kort på andra dagar än kring jul, då är folk liksom inte beredda på att få en liten hälsning och då blir man inte bara en i mängden av alla julkort som trillar ner i lådan. I morgona ska jag alltså komma ihåg att posta min nio kort som ska skickas några mil bort... ;)

Någon hörde och tog hem mig tillslut...

Nu har jag läst mer än halva häftet, men det lär gå långsammare nu för det börjar handla om hjärnan som jag tycker är alltför komplicerad. Det är så mycket hinnor och områden med krångliga namn att hålla reda på så jag vet liksom inte i vilken ände jag ska börja reda ut. Jaja, nu är det strax dax att åka till praktiken igen :)

Vi har avslutning med simskolan denna veckan, och igår var det hur kul som helst att se barnen så otroligt glada och förväntansfulla. De hoppade av glädje och entusiasm och var bara så sjukt söta! Vi lekte en del, sedan delade vi ut diplom och glass innan barnen fick hoppa i vattnet och leka med alla de stora leksakerna som de aldrig får leka med annars :) Och så blir man alldeles glad och varm i kroppen när man hör hur föräldrarna berömmer oss och tycker att vi gör ett jättebra jobb med barnen.

Men jag saknar både järvhet och mod...

Känner mig ganska duktig i dag, har varit och tränat, handlat lite, tvättat, bakat lingonmuffins och nu lagar jag mat innan jag ska till simskolan för att avsluta denna omgång med de små sötisarna! Mellan allt annat har jag hunnit läsa ganska långt i mitt häfte om ATSS, sjukt spännande om jag inte redan sagt det! Massa vackra bilder är det också, på både öppna skallfrakturer, thoracotomier, knivskador i buken, brännskador mm. Tänker inte beskriva bilderna mer detaljerat för då lär ingen nånsin läsa min blogg igen ;) Undra hur man skulle reagera i verkligheten om man stötte på något sådant? Det är en sak att se det på bild, men på riktigt vet jag inte hur mycket jag tål... Man kan ju hoppas på att man möter det under praktiken då man är utan ansvar så man vet hur man själv reagerar när man själv har ansvaret för behandling och omhändertagande.

I can hear the sound of sirens all around...

En tidig dag på praktiken idag. Skönt dock att vara hemma innan fem istället för vid sju eller elva, trots att det är väldigt jobbigt att gå upp vid fem på morgonen... I dag har jag bland annat varit på en kort föreläsning om olika opoidpreparat som införs allt mer på akuten; Fentanyl, Rapifen och Ketalar, vilket var spännande eftersom vi i dagarna har använt just de läkemedlen till olika patienter. Jag var nog den enda av personalen i gänget som faktiskt varit med vid Ketalar-behandling och det var kul att få dela med sig av patientens upplevelser.

Just nu sitter jag och tokläser om ATSS; Akut Traumasjukvård för Sjuksköterskor. Jag fick låna ett häfte av en av de som varit med och utvecklat det nya traumarummet på Sundsvalls sjukhus, eftersom all personal får utbildning i akut traumavård. Det är otroligt spännande och allt jag inte vet hur det går till som jag läser om slår jag upp på google och youtube. Har just fördjupat mig i thoraxdränage bland annat, hur ingreppet går till, komplikationer osv. ;) Akutsjukvård är något jag verkligen gillar!!!

Nu ska jag läsa en stund till, och sedan blir det sängläge. I morgon är jag ledig, och det blir väl till att laga lite mat till matlådor. Tycker inte jag gör annat när jag är hemma...


Så drottninglik, hon är väl värd en kung...

Har jobbat i kväll vilket har gått jättebra. Lite jobbigt bara att jag redan har ångest över att behöva sluta om 6 veckor... Jag hoppas innerligt att jag lyckas få ett sommarvik på akuten där hemma om jag inte blir erbjuden att jobba här. Får jag ett erbjudande här tvekar jag inte att stanna om jag inte får nått annat. Även om jag väldigt gärna vill vara hemma hos mina älsklingar... Nu ska jag lägga mig så att jag kan gå upp och åka tillbaka till sjukhuset i morgon bitti :)

The drugs don't work...

All this talk of getting old
It's getting me down my love
Like a cat in a bag, waiting to drown
This time I'm comin' down

And I hope you're thinking of me
As you lay down on your side
Now the drugs don't work
They just make you worse
But I know I'll see your face again

Now the drugs don't work
They just make you worse
But I know I'll see your face again

But I know I'm on a losing streak
'Cause I passed down my old street
And if you wanna show, then just let me know
And I'll sing in your ear again


Jag skulle ge dig allting du pekar på...

Jag har söndagsmys med mig själv (som vanligt^^) och känner mig faktiskt väldigt ensam. Jag har just gjort och ätit fiskgratäng som också får fylla veckans matlådor. Riktigt gott blev det, men det är det ju ingen som kan styrka så jag kan lika gärna ha misslyckats. Förlåt, ja jag är deppig. Jag längtar hem, längtar efter någon att dela min mat med, någon att prata med. Jag går till praktiken, träffar patienterna i några minuter var, får veta vart de har ont, berättar det för ansvariga sjuksköterskan, tar lite prover, äter lunch och ibland även den helt själv, åker hem till en tom lägenhet, sover. Visst börjar jag väl lära känna personalen mer och mer, men det är ändå inte som att vara med folk man känner väl.

Nu ska jag blanda en varm grogg och bädda ner mig i soffan framför en film. Den hade jag gärna sett med någon...


Try to close my eyes...

Jag är ledig i helgen, men jag hade hellre jobbat. Det är tråkigt att bara vara hemma, men jag har ont i huvudet och är lite smått hemsjuk. Inte blir det bättre av att veta att mamma och lillebror är på stan och har det mysigt i dag. Christopher skulle åka hem nästa helg och inte heller det gör det mer uppmuntrande precis att vara här. Det är svinkallt ute så jag sitter inne med min goa "onepiece" och ser ut som en nallebjörn. Ska sätta på nån mysig film och kura ner mig i soffan. I morgon tänkte jag försöka ta mig ut till Birsta och handla lite. För att få dagen att gå liksom... ;)

Det blir inte så många inlägg nu, jag skriver dagbok från praktiken varje dag, men jag kan tyvärr inte presentera det här. Inte för att jag skriver något som är sekretesskyddat, men för att vara på den säkra sidan och inte råka skriva nått olämpligt så låter jag bli helt här på bloggen. Det enda jag kan säga är att det går väldigt bra, och varje dag lär jag mig något nytt. Varje dag när jag kommer hem skriver jag som sagt vad jag gjort under dagen och är det något jag funderar på så läser jag på om det. Jag satte förresten en PVK i går UTAN att ha blod överallt! Inte en droppe kom där det inte skulle vara och jag kom ihåg alla moment helt själv :)


Hej, var det vi som sågs en gång för länge sen?

Mina dagar här hemma går mest ut på att vänta på att få åka upp till sjukhuset igen. Det är en ganska tråkig väntan. I dag jobbar jag kväll, 13.30-21.30 och jag hoppas att min handledare är på plats i dag igen, hon var hemma för VAB i måndags så jag fick gå med andra sjuksköterskor istället. Visst lärde jag mig en del när jag fick göra allt själv, men jag tycker synd om patienterna när jag skapar blodbad på golvet efter att ha satt en PVK. Blodprover behärskar jag dock rätt bra nu, även remisserna. Efter den här praktiken kommer jag garanterat kunna ta olika prover, ta EKG och andra vitalparametrar. Det görs på i princip alla patienter som kommer in. Vad jag däremot inte kommer kunna är att hantera journalsystemet eftersom vi enbart skriver på akutpappersjournaler som läkarna sedan dikterar in. Det enda Systeam Cross används till på akuten är att skicka och kolla lab-prover och eventuellt ibland gå in och läsa gamla journaler.

RSS 2.0