Drakstaden Sundsvall

För den som inte visste det så är draken en viktig symbol för Sundsvalls stad. Under sommarhalvåret är det drakparad i hela staden, så vart man än går möter man dessa vackra drakar designade av olika konstnärer för stadens företag. 

Efter den stora branden i Sundsvall 1888 då stenstadens magnifika hus byggdes upp behövde borgarna väktare mot makter som ville förgöra den värdefulla skatt som den nya staden var. Många av byggherrarna valde då att dekorera sina hus med en drake. Kanske just för att draken, framförallt den österländska draken, har makt över molnen och vattnet. Därmed påverkar den också grödorna och skörden. Under drakens beskydd är livet gott.


Här är Sundsvalls Tidnings badande drake

Sundsvalls drake skänker mod och styrka till den som ska uträtta storverk. Med en drake vid sin sida framstår de flesta faror mindre farliga. Den blåser sin varma andedräkt för att ge fart åt fantasi och kreativitet till den som behöver skapa något nytt. Till och med på kyrkporten finns vår drake för att binda det onda och hindra det från att ta sig innanför kyrkporten och från att nå det heliga vigvattnet. Vår drake står på de godas sida och ger skydd till den som behöver lugn och ro. 


Veterinärernas drake

Drakens budskap är alltid detsamma: I Sundsvall är ingenting omöjligt.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0